maanantai 5. tammikuuta 2015

Lohikeitto

Erilaiset keitot ovat talviruokaa parhaimmillaan ja lämmittävät mukavasti ulkoilun jälkeen. Tänään onkin ollut oikein kaunis talvipäivä, ja siitä piti lähteä nauttimaan pihalle pojan ja kameran kanssa. Kiviseinän nallekarhukin sai nauttia vaihteeksi auringonpaisteesta, mutta pieni viima palellutti lapselta posket yllättävän  nopeasti :(




Lohikeitto on meidän perheen ruokalistan vakiojäsen ja kruunaamaton kuningatar (kuningas lienee sitten poronkäristys). Monen reseptin kanssa otan vapauksia ja säädän ja sovellan, mutta lohikeitto on vakava asia. Tätä noudatetaan orjallisesti, koska tästä ei lohikeitto parane. 

Tarvikkeemme ovat 

8 dl vettä
1 sipuli
2 laakerinlehteä
10 maustepippuria
2 porkkanaa
6-8 perunaa
700 g lohta
kuivattua tilliä
2 dl ruokakermaa (15 % rasvaa)
suolaa

Mittaa kattilaan vesi, laakerinlehdet ja pippurit ja laita kiehumaan. Silppua sipuli ja lisää kattilaan. Kuori ja viipaloi porkkanat, lisää kattilaan. Kuori ja paloittele perunat ja lisää kattilaan, samoin kuin tilli. Anna kiehua keskilämmöllä.

Paloittele keiton kypsyessä lohi kuutioiksi. Lisää kala, kun perunat ja porkkanat ovat lähes kypsiä. Anna kiehua muutama minuutti, kala kypsyy todella nopeasti. Lisää kerma ja kiehauta. Lopuksi mausta suolalla ja tarkista maku.




Kokkaillessa tuumailtua:

Olen joskus leikitellyt ajatuksella aasialaisesta versiosta, jossa kerma korvattaisiin kookosmaidolla, laakerinlehdet kafferlimetin lehdillä ja tilli sitruunaruoholla, chiliä unohtamatta, mutta toistaiseksi on jäänyt ajatuksen asteelle. Ehkäpä tätä seuraavaksi... 


3 kommenttia:

  1. Älä älä hyvä ihminen mene sössimään lohikeittoon mitään itämaista... Hyvää ja parasta juuri noilla aineksilla joista sen olet nyt keittänyt.

    Saija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos kalaksi vaihtaisi jonkun vaalean kalan? Tai samantien vaikka kanan :D Mä tiedän, lohikeitto on pyhä. Varsinkin pohjoisessa ja tää on kyllä saavutus sinänsä, että onnistun tekemään lapinmiehelle kelpaavaa lohikeittoa.

      Poista
  2. Nam tämä on Jussin lempparia. Kiitos mahtavasta reseptistä. <3

    Tunnelmallista loppiaista. <3

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!