tiistai 23. kesäkuuta 2015

Papupihvejä ja barbequekastiketta


Halusin kokeilla juhannukseksi jotain uutta ja googlailun tuloksena päädyin tekemään papupihvejä ja makean savuista barbequekastiketta. Inspiraation lähteenä olleet reseptit ovat peräisin Ruokala.netistä ja Kotikokki.netistä, mutta en tietenkään malttanut olla tuunaamatta niitä omaan makuuni sopiviksi. T'äytyy tosin tunnustaa, että joskus tuunailut johtuvat siitä, että kaapista löytyy sopivasti jotain korvaavaa tuotetta (kun ostoslistan tekijä on unohtanut ostaa sitä oikeaa ainesosaa...).



Kidneypapupihvit (6 pihviä)

puolikas sipuli pieneksi silputtuna ja kuullotettuna
tölkillinen kidneypapuja chilikastikkeessa
2 pientä porkkanaa keskikarkeana raasteena
1 dl lettujauhoja
pari kourallista rouhittuja cashewpähkinöitä 
tilkka vettä
suolaa ja pippuria
(chilijauhetta tms tulista)

  1. Silppua ja kuullota sipuli. Itse en ole mitenkään päin sipulin ystävä, joten laitoin vain puolikkaan. Jos sipuli on elämäsi rakkaus, voit laittaa vaikka kokonaisen sipulin. 
  2. Valuta pavut ja soseuta ne sauvasekoittimella. Ei ole niin tarkkaa, vaikka jäisi sattumiakin. 
  3. Raasta porkkanat keskikarkealla terällä. Alkuperäisohjeessa porkkanaa oli vain desi, mutta kaipasin hieman lisää makeutta papujen miedon maun vastapainoksi, joten lisäsin porkkanan määrää. 
  4. Rouhi pähkinät. Alkuperäisohjeessa oli käytetty auringonkukansiemeniä, mutta koska rakastan cashewpähkinöitä, vaihdoin siemenet pähkinöihin. Pääasia, että jostain ainesosasta tulee pihveihin rapsakkaa suutuntumaa. Suolapähkinät voisivat myös olla veikeä lisä. 
  5. Sekoita pavut, porkkanaraaste, jauhot ja pähkinät tasaiseksi massaksi ja lisää tilkka vettä. Mausta. Jos haluat tulisempia pihvejä, lisää chiliä jossain muodossa. 
  6. Paista öljyssä kauniin ruskeiksi. 
  7. Nauti! Tällä kertaa lisukkeena oli salaattia, tsatsikia ja grillattuja kasviksia. Pihvit sopisivat oivallisesti hampurilaisen täytteeksi. 



Barbequekastike

1 iso sipuli
puolikkaan valkosipulin kynnet
2 isoa porkkanaa
3-5 dl coca colaa (sokerista, ei lightia)
½ dl chiliketsuppia
½ sitruunan mehu
3 rkl muscovadosokeria
3 rkl valkoviinietikkaa
1 tl suolaa
3 tl savupaprikajauhetta

  1. Kuori ja paloittele sipuli ja porkkana isoiksi lohkoiksi. Kuori valkosipulit. Paahda kasvikset uunissa 250 asteessa ilman öljyä, kunnes pinta tummuu. 
  2. Keitä tummiksi paahtuneita kasviksia kattilassa muiden ainesten kanssa noin puoli tuntia. Porkkanat kannattaa paahtamisen jälkeen pilkkoa pienemmiksi, niin kypsyvät nopeammin. (Unohdin kattilan liian pitkäksi aikaa kiehumaan, jolloin soosin maku oli tiivistynyt aika hurjaksi. Tilanne selvitettiin lisäämällä kokista.)
  3. Soseuta sauvasekoittimella, siivilöi ja purkita. Anna maustua seuraavaan päivään kylmässä. 




Kastikkeesta tuli lopulta varsin hyvää, vaikka välimaisteluissa epäilytti välillä aika paljon. Tuoreeltaan maku oli alkuun makea ja jälkimaku oikein ronskisti savuinen. Maut tasoittuivat kylmässä todella paljon joten kannattaa valmistaa kastike edellisenä päivänä. Yhdistä: Vähän kaikkeen grillattuun. 

10 kommenttia:

  1. Meidän tyttö on niin allerginen niin monelle jutulle, että papupihvejä en voisi täällä valmistaa. Pitää laittaa kuitenkin resepti talteen, jos joskus oltain kahdestaan miehen kanssa, näitä herkkuja voisi silloin tehdä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Allergiat on ikäviä :( Siinä saa tarkkana kyllä olla, varsinkin, jos on anafylaktisen shokin vaara.

      Poista
  2. Ihania uutuus ideoita grillimakkaralle ja pihvingrillailulle!Kirjoitinkin ohjeet heti ylös :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, jos tykkäsit :) Kesällä tulee grillattua niin paljon, että uusia juttuja pitää kokeilla ettei kyllästy.

      Poista
  3. Nam pakko olla mielettömän hyvää! Oletsä kyllä aika epeli kokkaamaan <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nooh, en mä nyt mikään mestarikokki ole, tykkään vaan testailla uusia juttuja :) Joskus toimii, joskus ei...

      Poista
  4. kiitos reseptistä, tätä pitää ehdottomasti kokeilla

    VastaaPoista
  5. Hyviä makuyhdistelmiä - pihvit erityisen mielenkiintoisia :) Voisikohan paistaa grillillä alustan päällä... Taitaapa mennä kokeiluun viikonloppuna :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pystyy varmasti paistamaan grillin levyllä siinä missä jauhelihapihvitkin :) Taikina pysyy paistaessa hyvin kasassa, pitää vaan antaa kypsyä kunnolla ennen kääntämistä.

      Poista

Kiitos kommentistasi!